Z życia dawnej wsi

Przednówek. Kiedy w spiżarni kończyły się zapasy, na wiejskich talerzach pojawiały się proste dania, które zapowiadały nadchodzący post. PAZIBRODA to jedna z potraw która często była gtowana przez wiejskie gospodynie. Dawniej jako jednodaniowy, codzienny obiad.
Potrzeba: 10 ziemniaków (średnich), 1 główka kapusty, 3 łyżki smalcu, 3 łyżki mąki, 40 dag boczku (skwarki- wersja dla bogatch!), 1 cebula, pół litra śmietany wiejskiej lub 22%( rownież dla bogatych),pieprz, sól,+ ulubione przyprawy do smaku.
Wykonanie: ziemniaki z kapustą podzieloną na części gotować do miękkości, lekko posolić. Odlać wodę, dodać zasmażkę przygotowaną ze smalcu i mąki, utłuc na ogniu.
Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulą, dodać do ziemniaków z kapustą. Dodać śmietanę i skwarki usmażone z boczku, wszystko wymieszać. Dodać sól, pieprz oraz przyprawy do smaku. Należy pilnować, aby potrawa się nie przypaliła. Podawać bardzo gorącą. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *