Czy chleb powszedni może być z kaszy :) ?

Owszem, może być 🙂 . Kasza gryczana (niepalona ) nie zakwasza organizmu. Jest bogata w białko (13%) ! Zawiera witaminy B1, B6, PP, żelazo cynk, magnez, kwas foliowy….


Składniki (na 1 keksówkę) :

pól kg kaszy gryczanej niepalonej
3 szklanki wody (dobrej, filtrowanej lub mineralnej)
3 łyżeczka soli
1 szklanka ziaren (wymieszałam słonecznik, siemię lniane niemielone, len złocisty i ok. 1 łyżkę nasion chia, możecie dać pestki dyni, orzechy – to co macie i lubicie)
Sposób przygotowania:

Kasze dokładnie wypłucz na sitku.
Wsyp kaszę do miski, zalej wodą i odstaw na 12 godzin (nie przykrywaj szczelnie, wystarczy ściereczka). W międzyczasie mieszaj kaszę kilka razy dziennie drewnianą łyżką.
Zmiksuj kaszę gryczaną niepaloną (razem z wodą, w której się moczyła, uwaga: najlepiej odlej na początku trochę wody, na wypadek, gdyby ciasto było za rzadkie, łatwo potem dolać tę wodę, gdy ciasto jest za gęste. Każda kasza inaczej chłonie wodę, więc lepiej zachować ostrożność) na gładką masę, dodaj sól. Ciasto będzie lejące, o konsystencji gęstej śmietany. Wsyp ziarna / pestki / orzechy.
Metalową keksówkę natłuść (olejem lub masłem jeśli nie jesteś weganinem) i wysyp płatkami owsianymi. Można stosować pergamin :)Przelej kaszę. Możesz posypać ziołami…. Ja tak robię !! Zostaw chleb na kilka godzin jeśli masz czas …. (Ten który jadłyście wstawiłam do piekarnika po 15 minutach 🙂 ). Chleb delikatnie podrośnie.
Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb pond godzinę, 10 -15 min (chleb wstawiam do zimnego piekarnika, aby jeszcze podrósł w trakcie nagrzewania piekarnika).
Wystudź chleb na metalowej kratce lub przekręć go na bok:).